ONTDEK DE DRASTISCHE DALING VAN VOEDINGSWAARDE IN GROENTEN EN FRUIT

door Marloes Mulder

Voedingswaarde in groenten en fruit: Een dramatische daling

Uit bodemonderzoeken van 1985, 1996, en 2002 blijkt dat de voedingswaarde van onze groenten en fruit sterk is afgenomen. Bijvoorbeeld, de vitamine B6 in bananen is met maar liefst 95% gedaald, van 330 naar 18. Calcium in broccoli is met 73% verminderd, van 103 naar 28. Deze afname is zorgwekkend en heeft directe gevolgen voor onze gezondheid. Dank aan het artikel van Jasper te Berge op linkedin.

Factoren achter de achteruitgang

De achteruitgang in voedingswaarde is te wijten aan verschillende factoren. Slechte bodemkwaliteit, het gebruik van kunstmest en het gebruik van pesticiden spelen een grote rol. Deze factoren hebben geleid tot een significante vermindering van essentiële voedingsstoffen in ons voedsel, waardoor onze lichamen minder goed in staat zijn om te herstellen bij ziekte of stress. Meer hierover kun je lezen in dit onderzoek dat deze achteruitgang heeft vastgesteld.

Gezonde voeding begint bij de bodem

Gezonde voeding begint bij het kleinste leven op aarde: bacteriën en schimmels. Zij maken voedingsstoffen in de bodem beschikbaar voor de wortels van planten. Helaas kunnen we van de buitenkant niet zien hoe gezond een groente is. Veel groenten en fruit bevatten tegenwoordig minder voedingsstoffen door de manier waarop ze geteeld worden. Om de juiste voedingswaarde terug te brengen, is een optimale bodemconditie essentieel.

Het belang van een gezonde bodem

Een gezonde bodem met een rijk microbiëel leven zorgt ervoor dat planten mineralen en sporenelementen kunnen opnemen en weerbaar zijn tegen ziektes. Deze voedingsstoffen worden vervolgens doorgegeven aan ons darmmicrobioom wanneer we de planten eten. Ons lichaam zet deze voedingsstoffen om, wat onze weerstand verhoogt. Laten we samen werken aan het herstel van onze bodem en daarmee onze gezondheid.

Het belang van pure en onbewerkte voeding

Het is belangrijk om pure en onbewerkte voeding te kopen en te eten. Bij voorkeur lokaal om lokale ondernemers te steunen en voor een kleine voetafdruk. Hiermee voorkom je dat je allerlei aanvullende supplementen moet gaan gebruiken. Biologische voeding is verkrijgbaar in winkels met biologische en ecologische producten. Let op: helaas zegt een biologisch en/of ecologisch keurmerk niet altijd alles. Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen moestuin telen met biologische en ecologische grond, aarde en zaden, en natuurlijk veel liefde en zorg. Door zelf je voedsel te verbouwen, heb je controle over de kwaliteit en weet je precies wat je eet.

Minerals-and-vitamins-measured-in-three-different-years-in-mg-per-100-g-food

Het zelfhelend vermogen van het lichaam

Als Hashimoto Expert geloof ik sterk in het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Voeding speelt hierin een cruciale rol, net als slaap, stress, bijnieren, ademwerk, darmen, vrouwelijke hormonen, pathogenen, chemicaliën, zonlicht, verbinding met jezelf en de natuur, en beweging. Al deze factoren samen bepalen hoe goed ons lichaam functioneert en kan herstellen.

Het belang van bloedtesten

Hoe staat jouw lichaam ervoor? Met behulp van bloedtesten kan nauwkeurig worden bepaald hoe jouw lichaam reageert op de afname van voedingsstoffen. Deze tests geven inzicht in eventuele tekorten en helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd gezondheidsplan. Dit is essentieel om te begrijpen welke supplementen en voedingsaanpassingen nodig zijn.

Supplementen als waardevolle aanvulling?

Een interessante vraag is: Kan de bodem zo goed hersteld worden zodat er geen aanvullingen of supplementen nodig zijn? Voor nu heb ik daar nog geen eenduidig antwoord op. Wanneer voeding alleen niet voldoende is, kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn. Het kiezen van de juiste supplementen is cruciaal. Niet elke soort magnesium is bijvoorbeeld effectief; het verschil in kwaliteit en doseringen kan aanzienlijk zijn. Goede supplementen zijn van hoge kwaliteit, goed opneembaar en bevatten zo min mogelijk overbodige stoffen.

Advies op maat

Bij mijn supplement adviezen let ik altijd op kwaliteit en zuiverheid. Ik ben merk-onafhankelijk en selecteer altijd wat het beste is voor mijn klanten. De supplementen die ik adviseer zijn niet verkrijgbaar bij de drogist, maar wel online beschikbaar. Dit garandeert dat mijn cliënten de beste producten krijgen voor hun specifieke behoeften.

Toekomstige analyses en jouw gezondheid

De achteruitgang in voedingswaarde is te wijten aan factoren zoals slechte bodemkwaliteit, kunstmest en het gebruik van pesticiden. Over twee maanden komt er een nieuwe analyse uit van 2024. Hiermee kan nog beter worden vastgesteld hoe het ervoor staat. Wil je daar meer over weten? Volg mij dan op Linkedin en ik hou je op de hoogte. Samen werken we aan een gezonder en sterker lichaam.

Persoonlijke begeleiding door Marloes Mulder

Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan gerust een gratis en geheel vrijblijvend gesprek met mij in, zodat ik met je mee kan denken en je al eerste ideeën kan geven voor jouw route naar een fitter leven

Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen om jouw dagelijkse Hashimoto-moeheid te laten verdwijnen en om op een gezonde manier kilo’s te verliezen:

VOLGENDE  --> 
Door Marloes Mulder, auteur

Over Marloes

Als Hashimoto Expert en Premium Health Coach help ik vrouwen met hoe ze hun energie terugwinnen, de hardnekkige kilo’s verliezen, hormonen in balans krijgen en weer veel beter in hun vel komen te zitten.