VRAAG DIT AAN JOUW ARTS OM HASHIMOTO TE LATEN UITSLUITEN

door Marloes Mulder

Introductie en belang van accurate vragen

Wat moet ik exact vragen aan mijn arts om Hashimoto te laten uitsluiten? Deze vraag krijg ik steeds vaker in mijn mailbox of via de DM’s op mijn social media kanalen. Dus ik dacht het is tijd om hier een helder artikel over te schrijven. Pak pen en papier bij de hand. Here we go :-) Voordat ik met je ga delen wat je precies kunt vragen aan je arts om dit te laten onderzoeken, wil ik eerst met je delen waarom het zo belangrijk is om dit te weten. En een grote kans dat jouw arts zich dit ook afvraagt. Wanneer je dit niet goed kunt motiveren bestaat er natuurlijk een kans dat jouw arts hier niet in mee wil gaan, wat heel begrijpelijk is.

Het belang van het begrijpen van Hashimoto

Daarom wil ik eerst nog kort benadrukken wat het belang hier van is en ik zal je zo ook nog even een voorbeeld geven hoe je kort en krachtig tegen je arts kunt zeggen waarom je dit graag wilt weten. Als je mij al wat langer volgt en eerdere artikelen van mij hebt gelezen, weet je inmiddels dat Hashimoto een complexe auto-immuunziekte is. Het gaat over veel meer dan alleen de schildklier zelf. Mensen met Hashimoto hebben chronische ontstekingen in hun hele lijf. Niet alleen is de schildklier ontstoken, meestal ook de darmen en het brein. Dat verklaart ook meteen waarom veel vrouwen met Hashimoto brainfog ervaren: het niet goed op woorden en namen kunnen komen, kortom ‘dementie light’.

Langdurige effecten en specifieke aanpak

Lange tijd rondlopen met een ontstoken brein en ontstoken darmen geeft veel klachten en kan op termijn zelfs onomkeerbare schade aanrichten. Denk aan de verhoogde kans op dementie. Het aanpakken van Hashimoto vraagt om een hele specifieke aanpak. En als je deze aanpak toepast, zullen veel restklachten van Hashimoto verminderen. Denk hierbij aan specifieke Hashimoto symptomen als de extreme vermoeidheid, het gebrek aan energie, het moeizaam kunnen afvallen, het slechte geheugen, het altijd koud hebben, haaruitval, hormonale problemen zoals de heftige menstruaties en zelfs onvruchtbaarheid… al deze klachten waar nu geen antwoord op is… die zijn dus WEL aan te pakken. Ook afvallen met een trage schildklier kan echt!

Het belang van zelfregie en activering van zelfhelend vermogen

Het is dus heel belangrijk om te weten of er sprake is van Hashimoto ja of nee. Want hoe kan je ooit de juiste behandeling kiezen, als je de oorzaak van jouw trage schildklier en dus de bijbehorende klachten niet weet? En weet dus dat ALS je Hashimoto hebt, hier heel veel aan te doen is! De sleutel is dat je door mijn aanpak het zelfhelend vermogen weer gaat activeren. Het is net zoals dat je bij een wondje een korstje krijgt op je hand. Dat regelt het zelfhelend vermogen. Datzelfde systeem wil ook graag jouw Hashimoto restklachten aanpakken. Dat lukt nu niet goed, doordat je onbewust je lijf continu blootstelt aan triggers die de Hashimoto in stand houden. In mijn aanpak gaan we op zoek naar deze triggers en deze vervolgens wegnemen.

De rol van diagnostische tests en het nemen van eigenaarschap

Het is dus heel belangrijk dat jij zelfregie pakt. Als alles altijd ‘oke’ is met het bloedonderzoek maar jij blijft klachten houden, ben jij dus aan zet om zelf eigenaarschap te gaan nemen over jouw gezondheid. En dan is de juiste diagnose de eerste belangrijke stap. Oke, wat kan je dan eenvoudig zeggen tegen jouw arts als je Hashimoto wilt laten uitsluiten? Je kunt jouw arts verwijzen naar mijn website www.healinghashimoto.com. Ik ben bezig om op deze site ook een aparte sectie te maken speciaal voor artsen. Ik doe dit om het makkelijker te maken voor jou, zodat je het niet zelf hoeft uit te leggen maar hier heel eenvoudig naar kunt verwijzen. Dat is er nu nog niet, maar het zit er wel aan te komen. Zodra dit online staat zal ik dit zeker communiceren via mijn kanalen.

Motiveren van het verzoek en praktische stappen

Voor nu is het dus belangrijk dat je dit zelf gaat motiveren. Heel kort kan je het volgende zeggen: Als ik weet dat ik Hashimoto heb, dan weet ik dat de oorzaak van mijn trage schildklier ligt op het auto-immuun gebied. Ik kan dan ook heel gericht hier een behandeling op in gaan zetten omdat ik graag mijn klachten wil verminderen. Ik ken iemand die hier een hele gerichte aanpak voor heeft, volledig evidence-based. Heel kort gezegd richt zij zich in haar aanpak op het verminderen van de chronische ontstekingsreacties die Hashimoto met zich meebrengt. Deze ontstekingsreacties worden veroorzaakt door verschillende triggers vanuit de voeding, leefstijl of bepaalde medische triggers. Door dit te identificeren en weg te nemen, neemt de auto-immuunreactie af waardoor klachten zullen afnemen.

Vraag dit aan jouw arts om Hashimoto te laten uitsluiten

Uitleg over de benodigde tests om Hashimoto uit te sluiten

Voor het uitsluiten van Hashimoto moet er aan twee voorwaarden worden voldaan. De eerste voorwaarde is het hebben van hypothyreoïdie, wat betekent een traag werkende schildklier. De waarden die hiervoor bepaald worden zijn TSH en T4. Dit wordt eigenlijk standaard gedaan als je een traagwerkende schildklier hebt of wanneer dit vermoed wordt. Bij een traag werkende schildklier zie je dat de TSH te hoog is en de T4 te laag.

Verdere stappen en het belang van antistoffen testen

Je kunt dan schildkliermedicatie krijgen om je tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Daarna wordt er periodiek bloed geprikt om de waarden te controleren en wordt eventueel de medicatie bijgesteld. Meestal is het verhaal bij de arts hiermee klaar. Maar niet voor jou, want hiermee weet je nog niet of er wel of geen sprake is van Hashimoto. In 90% van de gevallen van een traagwerkende schildklier is de ziekte van Hashimoto de oorzaak. Je kunt Hashimoto uitsluiten door ook te vragen om de antistoffen te laten bepalen tegen de schildklier, dat zijn de anti-TPO en anti-TG. Vraag altijd om BEIDE antistoffen te laten bepalen.

Conclusie en verdere acties

Bij de meesten met Hashimoto is anti-TPO verhoogd, bij een veel kleiner deel is anti-TG verhoogd. Wanneer er alleen op anti-TPO wordt getest bestaat er dus een kans dat de diagnose wordt gemist. Kort samengevat: Voor het laten uitsluiten van Hashimoto vraag je dus om een bepaling van TSH, T4, anti-TPO, en anti-TG. LET OP: Wanneer het bij jou al bekend is dat jouw schildklier traag werkt, hoef je voor het uitsluiten van Hashimoto in dat geval alleen anti-TPO en anti-TG aan te vragen. Je hebt voorwaarde 1 als het ware dan al afgevinkt. Uiteraard is het slim dat als je bloed gaat prikken en wanneer het alweer een tijdje geleden is dat je TSH en T4 hebt laten checken, dat je die dan ook meteen even meeneemt. Ik snap overigens wel dat de meeste artsen niet zo graag de antistoffen laten bepalen, want zij kunnen hier in feite niet zo veel mee. Of je nou wel of geen Hashimoto hebt, de behandeling van jouw arts is hetzelfde: het goed instellen van jouw schildkliermedicatie. En dit is een super belangrijk onderdeel van de totale puzzel. Dus we zijn de artsen dankbaar dat ze dit stuk op zich nemen. Alleen mist er daarna dus nog een heel belangrijk stuk om de Hashimoto puzzel op te kunnen lossen.

Het belang van volledige diagnose voor een effectieve behandeling

Het is zo belangrijk dat er duidelijkheid komt over de oorzaak van jouw trage schildklier, zodat jij niet onnodig lang blijft rondlopen met vervelende restklachten zoals energiegebrek en altijd maar moe zijn, niet kunnen afvallen, een zwaar/depri gevoel en nog veel meer. Dus ben jij of ken jij iemand met een trage schildklier en heb jij ondanks medicatie nog steeds restklachten? Gun jij jezelf of de ander een beter leven? Laat Hashimoto uitsluiten en zorg dat je naast het slikken van je schildkliermedicatie, de juiste aanpak krijgt die jij verdiend!

Persoonlijke ondersteuning door Marloes Mulder

Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan gerust een gratis en geheel vrijblijvend gesprek met mij in, zodat ik met je mee kan denken en je al eerste ideeën kan geven voor jouw route naar een fitter leven

Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen om jouw dagelijkse Hashimoto-moeheid te laten verdwijnen en om op een gezonde manier kilo’s te verliezen:

VOLGENDE  --> 

Introductie en belang van accurate vragen

Wat moet ik exact vragen aan mijn arts om Hashimoto te laten uitsluiten? Deze vraag krijg ik steeds vaker in mijn mailbox of via de DM’s op mijn social media kanalen. Dus ik dacht: tijd om hier een heldere video over op te nemen. Pak pen en papier bij de hand. Here we go :-)

Voordat ik met je ga delen wat je precies kunt vragen aan je arts om dit te laten onderzoeken, wil ik eerst met je delen waarom het zo belangrijk is om dit te weten. En een grote kans dat jouw arts zich dit ook afvraagt. Wanneer je dit niet goed kunt motiveren bestaat er natuurlijk een kans dat jouw arts hier niet in mee wil gaan, wat heel begrijpelijk is.

Het belang van het begrijpen van Hashimoto

Daarom wil ik eerst nog kort benadrukken wat het belang hier van is en ik zal je zo ook nog even een voorbeeld geven hoe je kort en krachtig tegen je arts kunt zeggen waarom je dit graag wilt weten. Als je mij al wat langer volgt en eerdere artikelen van mij hebt gelezen, weet je inmiddels dat Hashimoto een complexe auto-immuunziekte is.

Het gaat over veel meer dan alleen de schildklier zelf. Mensen met Hashimoto hebben chronische ontstekingen in hun hele lijf. Niet alleen is de schildklier ontstoken, meestal ook de darmen en het brein. Dat verklaart ook meteen waarom veel vrouwen met Hashimoto brainfog ervaren: het niet goed op woorden en namen kunnen komen, kortom ‘dementie light’.

Langdurige effecten en specifieke aanpak

Lange tijd rondlopen met een ontstoken brein en ontstoken darmen geeft veel klachten en kan op termijn zelfs onomkeerbare schade aanrichten. Denk aan de verhoogde kans op dementie. Het aanpakken van Hashimoto vraagt om een hele specifieke aanpak. En als je deze aanpak toepast, zullen veel restklachten van Hashimoto verminderen.

Denk hierbij aan specifieke Hashimoto symptomen als de extreme vermoeidheid, het gebrek aan energie, het moeizaam kunnen afvallen, het slechte geheugen, het altijd koud hebben, haaruitval, hormonale problemen zoals de heftige menstruaties en zelfs onvruchtbaarheid… al deze klachten waar nu geen antwoord op is… die zijn dus WEL aan te pakken. Ook afvallen met een trage schildklier kan echt!

Het belang van zelfregie en activering van zelfhelend vermogen

Het is dus heel belangrijk om te weten of er sprake is van Hashimoto ja of nee. Want hoe kan je ooit de juiste behandeling kiezen, als je de oorzaak van jouw trage schildklier en dus de bijbehorende klachten niet weet?

En weet dus dat ALS je Hashimoto hebt, hier heel veel aan te doen is! De sleutel is dat je door mijn aanpak het zelfhelend vermogen weer gaat activeren. Het is net zoals dat je bij een wondje een korstje krijgt op je hand. Dat regelt het zelfhelend vermogen. Datzelfde systeem wil ook graag jouw Hashimoto restklachten aanpakken.

Dat lukt nu niet goed, doordat je onbewust je lijf continu blootstelt aan triggers die de Hashimoto in stand houden. In mijn aanpak gaan we op zoek naar deze triggers en deze vervolgens wegnemen.

De rol van diagnostische tests en het nemen van eigenaarschap

Het is dus heel belangrijk dat jij zelfregie pakt. Als alles altijd ‘oke’ is met het bloedonderzoek maar jij blijft klachten houden, ben jij dus aan zet om zelf eigenaarschap te gaan nemen over jouw gezondheid. En dan is de juiste diagnose de eerste belangrijke stap.

Oke, wat kan je dan eenvoudig zeggen tegen jouw arts als je Hashimoto wilt laten uitsluiten? Je kunt jouw arts verwijzen naar mijn website www.healinghashimoto.com. Ik ben bezig om op deze site ook een aparte sectie te maken speciaal voor artsen. Ik doe dit om het makkelijker te maken voor jou, zodat je het niet zelf hoeft uit te leggen maar hier heel eenvoudig naar kunt verwijzen.

Dat is er nu nog niet, maar het zit er wel aan te komen. Zodra dit online staat zal ik dit zeker communiceren via mijn kanalen.

Motiveren van het verzoek en praktische stappen

Voor nu is het dus belangrijk dat je dit zelf gaat motiveren. Heel kort kan je het volgende zeggen: Als ik weet dat ik Hashimoto heb, dan weet ik dat de oorzaak van mijn trage schildklier ligt op het auto-immuun gebied. Ik kan dan ook heel gericht hier een behandeling op in gaan zetten omdat ik graag mijn klachten wil verminderen. Ik ken iemand die hier een hele gerichte aanpak voor heeft, volledig evidence-based.

Heel kort gezegd richt zij zich in haar aanpak op het verminderen van de chronische ontstekingsreacties die Hashimoto met zich meebrengt. Deze ontstekingsreacties worden veroorzaakt door verschillende triggers vanuit de voeding, leefstijl of bepaalde medische triggers. Door dit te identificeren en weg te nemen, neemt de auto-immuunreactie af waardoor klachten zullen afnemen.

Vraag dit aan jouw arts om Hashimoto te laten uitsluiten

Uitleg over de benodigde tests om Hashimoto uit te sluiten

Voor het uitsluiten van Hashimoto moet er aan twee voorwaarden worden voldaan. De eerste voorwaarde is het hebben van hypothyreoïdie, wat betekent een traag werkende schildklier. De waarden die hiervoor bepaald worden zijn TSH en T4. Dit wordt eigenlijk standaard gedaan als je een traagwerkende schildklier hebt of wanneer dit vermoed wordt. Bij een traag werkende schildklier zie je dat de TSH te hoog is en de T4 te laag.

Verdere stappen en het belang van antistoffen testen

Je kunt dan schildkliermedicatie krijgen om je tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Daarna wordt er periodiek bloed geprikt om de waarden te controleren en wordt eventueel de medicatie bijgesteld. Meestal is het verhaal bij de arts hiermee klaar. Maar niet voor jou, want hiermee weet je nog niet of er wel of geen sprake is van Hashimoto.

In 90% van de gevallen van een traagwerkende schildklier is de ziekte van Hashimoto de oorzaak. Je kunt Hashimoto uitsluiten door ook te vragen om de antistoffen te laten bepalen tegen de schildklier, dat zijn de anti-TPO en anti-TG. Vraag altijd om BEIDE antistoffen te laten bepalen.

Conclusie en verdere acties

Bij de meesten met Hashimoto is anti-TPO verhoogd, bij een veel kleiner deel is anti-TG verhoogd. Wanneer er alleen op anti-TPO wordt getest bestaat er dus een kans dat de diagnose wordt gemist. Kort samengevat: Voor het laten uitsluiten van Hashimoto vraag je dus om een bepaling van TSH, T4, anti-TPO, en anti-TG.

LET OP: Wanneer het bij jou al bekend is dat jouw schildklier traag werkt, hoef je voor het uitsluiten van Hashimoto in dat geval alleen anti-TPO en anti-TG aan te vragen. Je hebt voorwaarde 1 als het ware dan al afgevinkt. Uiteraard is het slim dat als je bloed gaat prikken en wanneer het alweer een tijdje geleden is dat je TSH en T4 hebt laten checken, dat je die dan ook meteen even meeneemt.

Ik snap overigens wel dat de meeste artsen niet zo graag de antistoffen laten bepalen, want zij kunnen hier in feite niet zo veel mee. Of je nou wel of geen Hashimoto hebt, de behandeling van jouw arts is hetzelfde: het goed instellen van jouw schildkliermedicatie.

En dit is een super belangrijk onderdeel van de totale puzzel. Dus we zijn de artsen dankbaar dat ze dit stuk op zich nemen. Alleen mist er daarna dus nog een heel belangrijk stuk om de Hashimoto puzzel op te kunnen lossen.

Het belang van volledige diagnose voor een effectieve behandeling

Het is zo belangrijk dat er duidelijkheid komt over de oorzaak van jouw trage schildklier, zodat jij niet onnodig lang blijft rondlopen met vervelende restklachten zoals energiegebrek en altijd maar moe zijn, niet kunnen afvallen, een zwaar/depri gevoel en nog veel meer.

Dus ben jij of ken jij iemand met een trage schildklier en heb jij ondanks medicatie nog steeds restklachten? Gun jij jezelf of de ander een beter leven? Laat Hashimoto uitsluiten en zorg dat je naast het slikken van je schildkliermedicatie, de juiste aanpak krijgt die jij verdiend!

Persoonlijke ondersteuning door Marloes Mulder

Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan gerust een gratis en geheel vrijblijvend gesprek met mij in, zodat ik met je mee kan denken en je al eerste ideeën kan geven voor jouw route naar een fitter leven

Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen om jouw dagelijkse Hashimoto-moeheid te laten verdwijnen en om op een gezonde manier kilo’s te verliezen:

Door Marloes Mulder, auteur

Over Marloes

Als Hashimoto Expert en Premium Health Coach help ik vrouwen met hoe ze hun energie terugwinnen, de hardnekkige kilo’s verliezen, hormonen in balans krijgen en weer veel beter in hun vel komen te zitten.