ZO KOM JE ERACHTER OF JIJ BREINSCHADE HEBT BIJ HASHIMOTO

door Marloes Mulder

Ontdek breinschade bij Hashimoto

Hoe kom je erachter of je breinschade hebt bij de ziekte van Hashimoto? Dat ga ik zo meteen met je delen. Mocht je nou denken, Marloes, waar heb je het over, Hashimoto is toch een schildklierziekte en geen breinziekte? Check dan even mijn vorige artikel met de titel: ‘Dit is waarom je brein slechter gaat werken bij Hashimoto (en wat je er aan kunt doen)’, als je die nog niet hebt gelezen. Hierin legde ik uit dat Hashimoto een breinziekte is, naast dat het natuurlijk ook een schildklierziekte is. Verder deelde ik in dit artikel wat er gaande is in het brein en waardoor het brein slechter gaat werken.

Verbeter je gezondheid met Marloes Mulder

Ook heb ik in dit artikel gedeeld wat je kunt doen om dit op te lossen, zodat jij geen ‘dementie light’ meer hoeft te hebben, zoals Linda - een klant van mij - dit benoemde. Ik heb Linda’s verhaal gedeeld, hoe het haar is gelukt om van haar ‘dementie light’ af te komen. Mocht je mij nog niet kennen, dan zal ik zal mij eerst nog even voorstellen: Mijn naam is Marloes Mulder en ik ben Hashimoto expert. Het is mijn passie om vrouwen met Hashimoto te helpen. Vrouwen met Hashimoto voelen zich vaak niet gehoord en onbegrepen.

De complexe wereld van Hashimoto symptomen

Want veel mensen denken veel te simpel over Hashimoto. En dat ze dit doen begrijp ik ook, want het verhaal wat je meestal te horen krijgt is: Je hebt een traagwerkende schildklier. Hier heb je medicatie om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Je laat af en toe je bloed controleren. Zo nodig wordt de medicatie bijgesteld. En that’s it. Wat veel vrouwen niet weten, is dat er veel meer speelt bij Hashimoto dan alleen een trage schildklier. Er is sprake van chronische ontstekingen door je hele lijf. Niet alleen in je schildklier, ook in je darmen en je brein. Het is een auto-immuunziekte en dat zit in je hele lijf.

Hashimoto: Een stille strijd tegen vermoeidheid en energieverlies

Dat verklaart ook de verscheidenheid aan Hashimoto symptomen: lage energie, de vermoeidheid - ik noem dit ook wel de Hashimoto-moeheid -, moeilijk kunnen afvallen, brainfog, het niet op woorden en namen kunnen komen, altijd koud hebben, moeilijke stoelgang, haaruitval, enzovoort. En in mijn vorige artikel vertelde ik al dat mijn opleider uit Amerika, dr. Kharrazian zegt zelfs: Hashimoto is misschien nog wel meer een breinziekte dan een schildklierziekte. En ja, inmiddels kan ik dit zeker bevestigen uit mijn praktijkervaring. Bijna alle vrouwen die ik begeleid hebben wel last van hun brein. De een meer dan de ander. Maar vrijwel allemaal merken ze dat ze minder goed op woorden en namen kunnen komen en vergeetachtig zijn.

Voorkom vroegtijdige dementie bij Hashimoto

Dat komt omdat bij Hashimoto er vaak sprake is van een ontstoken brein. Wanneer je dit niet aanpakt zal dit niet vanzelf verbeteren. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Je hebt hiermee zelfs kans op het ontwikkelen van vroegtijdige dementie. Hoe eerder je dit aanpakt, hoe beter het is. In mijn vorige video leg ik alles uit over hoe dit in elkaar steekt en wat je er aan kunt doen. En in dit artikel wil ik met je delen hoe je erachter komt hoe het met jouw brein is gesteld. Dit kan je zelf doen door enkele simpele testjes, die ik zo met je ga delen. Voordat ik dat ga doen eerst even een disclaimer. Het is geen garantie dat jouw brein niet ontstoken is en dat alles dus oke is, als je deze testen goed doorstaat. Als je merkt dat je de testen niet goed doorstaat geeft het indicatie dat jouw brein niet oke is. Het is dus niet bedoeld om te diagnosticeren.

Zelftesten voor breinschade bij Hashimoto: een eerste stap

Ik geef hier enkele testen die je zelf kunt doen. Er zijn nog meer manieren om dit te onderzoeken. Als we met elkaar gaan samenwerken zullen we uitgebreidere testen doen. Toch wil ik je voor nu een soort snelle zelfscan geven om te kijken hoe het met jouw brein gaat. Wanneer je Hashimoto hebt, je doet deze testen en je merkt dat je deze niet goed doorstaat, is dat sowieso een duidelijke aanwijzing dat jouw brein er niet goed aan toe is. In dat geval is het slim om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Ik ga zo de testen met je delen, eerst nog even enkele belangrijke kenmerken op een rij, die ik zie wanneer iemand schade aan het brein heeft. In dit geval gaat het om schade aan de kleine hersenen. De kleine hersenen noemen we ook wel cerebellum.

Belangrijke kenmerken van breinschade herkennen

De kleine hersenen zijn onder andere belangrijk bij cognitieve processen zoals taal en aandacht, maar ook het reguleren van plezier- en angstreacties. Daarnaast speelt het een rol bij de motoriek. Het gaat dan niet bij het opstarten van een motorische beweging, maar om de coördinatie, de finetuning en het afmaken van een beweging. Je gaat zometeen zien dat we daar ook met een test naar kunnen kijken. Belangrijke kenmerken die je kunt merken wanneer er sprake is van schade van het brein zijn de volgende punten: slechte balans en instabiliteit hebben, je hebt last van hoogtevrees, duizelig en/of desoriëntatie, je bent soms misselijkheid, misselijkheid in de auto, je wilt drukke plekken met veel mensen vermijden, je kunt veel beweging (om je heen) niet handelen.

Zo kom je er achter of jij breinschade hebt bij Hashimoto

Zelfdiagnose van breinschade: eenvoudige testen

Mogelijk weet je een aantal van deze dingen al wel van jezelf of je dit wel of niet hebt. Met de testen die ik nu met je ga doornemen ga je op een aantal van deze punten meer duidelijkheid krijgen. Oke, here we go. Ik ga 5 testen met je delen.

Test 1: Armen uitstrekken naar voren.

Ga staan, zorgt dat je stabiel staat. Strek je armen rechtuit naar voren en kijk of je een trilling kunt waarnemen. Soms is het heel subtiel. Het kan helpen om iemand anders dan een groot vel papier op je handen te laten leggen om het beter te kunnen waarnemen. De trilling kan ook heel subtiel zijn. Wanneer je een trilling ziet, is dit geen goed teken. Van de zijkant kan het er zo uit zien. Ik doe het nu even overdreven.

Het is een beetje als of iemand 10 koppen koffie heeft gehad. Dit wordt een cerebellum tremor genoemd. Het is een tremor, dus een trilling op het laatste stuk van een beweging. Niet te verwarren met tremor bij Parkinson. Dan is de trilling ook in rust aanwezig. Dus wanneer iemand zijn hand gewoon een rust heeft, kan je dan zo’n trilling zien. Bij deze test gaat het dus echt om een trilling die wordt gezien bij het actief uitstrekken van de arm. Er is nog een andere manier om dit te onderzoeken. We gaan naar test 2.

Test 2: Vinger naar neus.

Zorg dat er iemand tegenover je gaat staan en raak met jouw wijsvinger de vinger van de andere persoon aan met gestrekte arm. De andere persoon verplaatst zijn of haar vinger, zodat je iedere keer ergens anders naar toe moet wijzen. En vervolgens wijs je eerst naar je neus, en dan raak je de vinger van de ander aan.

Dus: neus - vinger van de ander, neus - vinger - neus - vinger. Nogmaals: de ander verplaatst elke keer zijn of haar vinger waardoor jij steeds ergens anders naar toe moet wijzen. Zorg er voor dat de afstand tussen jou en de ander groot genoeg is zodat jij jouw arm in zijn geheel moet uitstrekken. Je kunt de andere persoon ook vragen om te observeren wat er gebeurt. Het gaat dus om een - vaak subtiele - trilling net voor het einde wanneer je armen volledig gestrekt zijn. Dus in principe hoort het zo te zijn: neus aanraken, je strekt je arm uit en het gaat in 1 rechte lijn.

Dus van de zijkant gezien, stel je voor dit is de vinger van de ander. Het hoort in 1 vloeiende lijn te gaan. De trilling zit echt in het laatste stuk van de beweging, dus vlak voordat je de ander aanraakt. En wanneer er sprake is van een cerebellum tremor zie je dit: …. Ik overdrijf nu even om het duidelijk te maken. Het is vaak subtiel. Maar wanneer je dit dus waarneemt is dit geen goed teken, dan is je brein in slechte staat en is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Test 3: Handschrift.

Schrijf 1 zin 10 keer achter elkaar op, onder elkaar. Blijven de letters gelijk? Dat is oke. Zie je dat de letters en zinnen steeds groter worden als je keer 10 dezelfde zinnen opschrijft of dat het erg trillerig wordt opgeschreven, dan is dat een teken van breinschade.

Test 4: Evenwicht.

Ga staan en vraag of iemand jou assisteert. Het kan namelijk zijn dat je gaat omvallen terwijl je dit zelf niet had verwacht. Dus om ongelukken te voorkomen, vraag assistentie. Ga stabiel staan, met je voeten op heupbreedte. Als je goed en stabiel staat, doe je je ogen dicht. Het is normaal dat je mogelijk ietsje wiebelt. Val je om, of merk je dat je hier veel moeite mee hebt? Dit is een teken dat je cerebellum, dus je kleine hersenen er slecht aan toe zijn. Bleef je stabiel staan? Dan kan je de oefening iets moeilijker maken door de voeten nu vlak naast elkaar te plaatsen. Doe dezelfde oefening en merk op wat er gebeurd. Ook hier geldt: erg veel moeite is een slecht teken. Dit wordt ook wel de Romberg’s test genoemd.

Test 5: Rechte lijn lopen.

Ga staan en stel je voor dat er een lijn over de vloer loopt. Zet 1 voet voor de ander en loop in een rechte lijn. Dit mag met de ogen open. Ook hier geldt: als dit moeilijk voor je is, is dat een indicatie voor dat jouw brein in slechte toestand is. Zoals ik al aangaf zijn er nog meer manieren om te testen. Dit zijn de eenvoudigste testen die je zelf heel gemakkelijk kunt uitvoeren. Ik ben heel benieuwd wat jouw bevindingen zijn van de testen.

Neem zelfregie over je gezondheid

En wanneer je denkt, ai… dit is niet oke bij mij en je wilt op een constructieve manier aan de slag om dit aan te pakken? Dat kan. Wanneer jij iemand bent die graag zelfregie pakt over jouw gezondheid en je wilt aan de slag om jouw zelfhelend vermogen weer te activeren, dan zit je hier helemaal goed. En wanneer mijn persoonlijke hulp wilt bij het oplossen van jouw Hashimoto puzzel, plan dan een gratis 1:1 gesprek met mij via onderstaande link. Mogelijk wil je eerst meer weten over mijn aanpak en ben je benieuwd naar enkele gouden tips voor Hashimoto? Check dan hieronder mijn gratis Masterclass Het Geheim Van De Hele Dag Fit Met Hashimoto. Ken jij vrouwen met Hashimoto? Stuur dit artikel dan door zodat vrouwen kunnen voorkomen dat hun brein verder achteruit gaat.

Persoonlijke begeleiding door Marloes Mulder

Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan gerust een gratis en geheel vrijblijvend gesprek met mij in, zodat ik met je mee kan denken en je al eerste ideeën kan geven voor jouw route naar een fitter leven

Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen om jouw dagelijkse Hashimoto-moeheid te laten verdwijnen en om op een gezonde manier kilo’s te verliezen:

VOLGENDE  --> 

Ontdek breinschade bij Hashimoto

Hoe kom je erachter of je breinschade hebt bij de ziekte van Hashimoto? Dat ga ik zo meteen met je delen. Mocht je nou denken, Marloes, waar heb je het over, Hashimoto is toch een schildklierziekte en geen breinziekte?

Check dan even mijn vorige artikel met de titel: ‘Dit is waarom je brein slechter gaat werken bij Hashimoto (en wat je er aan kunt doen)’, als je die nog niet hebt gelezen. Hierin legde ik uit dat Hashimoto een breinziekte is, naast dat het natuurlijk ook een schildklierziekte is. Verder deelde ik in dit artikel wat er gaande is in het brein en waardoor het brein slechter gaat werken.

Verbeter je gezondheid met Marloes Mulder

Ook heb ik in dit artikel gedeeld wat je kunt doen om dit op te lossen, zodat jij geen ‘dementie light’ meer hoeft te hebben, zoals Linda - een klant van mij - dit benoemde. Ik heb Linda’s verhaal gedeeld, hoe het haar is gelukt om van haar ‘dementie light’ af te komen. Mocht je mij nog niet kennen, dan zal ik zal mij eerst nog even voorstellen: Mijn naam is Marloes Mulder en ik ben Hashimoto expert. Het is mijn passie om vrouwen met Hashimoto te helpen. Vrouwen met Hashimoto voelen zich vaak niet gehoord en onbegrepen.

De complexe wereld van Hashimoto symptomen

Want veel mensen denken veel te simpel over Hashimoto. En dat ze dit doen begrijp ik ook, want het verhaal wat je meestal te horen krijgt is: Je hebt een traagwerkende schildklier. Hier heb je medicatie om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Je laat af en toe je bloed controleren.

Zo nodig wordt de medicatie bijgesteld. En that’s it. Wat veel vrouwen niet weten, is dat er veel meer speelt bij Hashimoto dan alleen een trage schildklier. Er is sprake van chronische ontstekingen door je hele lijf. Niet alleen in je schildklier, ook in je darmen en je brein. Het is een auto-immuunziekte en dat zit in je hele lijf.

Hashimoto: Een stille strijd tegen vermoeidheid en energieverlies

Dat verklaart ook de verscheidenheid aan Hashimoto symptomen: lage energie, de vermoeidheid - ik noem dit ook wel de Hashimoto-moeheid -, moeilijk kunnen afvallen, brainfog, het niet op woorden en namen kunnen komen, altijd koud hebben, moeilijke stoelgang, haaruitval, enzovoort. En in mijn vorige artikel vertelde ik al dat mijn opleider uit Amerika, dr. Kharrazian zegt zelfs: Hashimoto is misschien nog wel meer een breinziekte dan een schildklierziekte.

En ja, inmiddels kan ik dit zeker bevestigen uit mijn praktijkervaring. Bijna alle vrouwen die ik begeleid hebben wel last van hun brein. De een meer dan de ander. Maar vrijwel allemaal merken ze dat ze minder goed op woorden en namen kunnen komen en vergeetachtig zijn.

Voorkom vroegtijdige dementie bij Hashimoto

Dat komt omdat bij Hashimoto er vaak sprake is van een ontstoken brein. Wanneer je dit niet aanpakt zal dit niet vanzelf verbeteren. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Je hebt hiermee zelfs kans op het ontwikkelen van vroegtijdige dementie. Hoe eerder je dit aanpakt, hoe beter het is. In mijn vorige video leg ik alles uit over hoe dit in elkaar steekt en wat je er aan kunt doen. En in dit artikel wil ik met je delen hoe je erachter komt hoe het met jouw brein is gesteld.

Dit kan je zelf doen door enkele simpele testjes, die ik zo met je ga delen. Voordat ik dat ga doen eerst even een disclaimer. Het is geen garantie dat jouw brein niet ontstoken is en dat alles dus oke is, als je deze testen goed doorstaat. Als je merkt dat je de testen niet goed doorstaat geeft het indicatie dat jouw brein niet oke is. Het is dus niet bedoeld om te diagnosticeren.

Zelftesten voor breinschade bij Hashimoto: een eerste stap

Ik geef hier enkele testen die je zelf kunt doen. Er zijn nog meer manieren om dit te onderzoeken. Als we met elkaar gaan samenwerken zullen we uitgebreidere testen doen. Toch wil ik je voor nu een soort snelle zelfscan geven om te kijken hoe het met jouw brein gaat. Wanneer je Hashimoto hebt, je doet deze testen en je merkt dat je deze niet goed doorstaat, is dat sowieso een duidelijke aanwijzing dat jouw brein er niet goed aan toe is.

In dat geval is het slim om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Ik ga zo de testen met je delen, eerst nog even enkele belangrijke kenmerken op een rij, die ik zie wanneer iemand schade aan het brein heeft. In dit geval gaat het om schade aan de kleine hersenen. De kleine hersenen noemen we ook wel cerebellum.

Belangrijke kenmerken van breinschade herkennen

De kleine hersenen zijn onder andere belangrijk bij cognitieve processen zoals taal en aandacht, maar ook het reguleren van plezier- en angstreacties. Daarnaast speelt het een rol bij de motoriek. Het gaat dan niet bij het opstarten van een motorische beweging, maar om de coördinatie, de finetuning en het afmaken van een beweging.

Je gaat zometeen zien dat we daar ook met een test naar kunnen kijken. Belangrijke kenmerken die je kunt merken wanneer er sprake is van schade van het brein zijn de volgende punten: slechte balans en instabiliteit hebben, je hebt last van hoogtevrees, duizelig en/of desoriëntatie, je bent soms misselijkheid, misselijkheid in de auto, je wilt drukke plekken met veel mensen vermijden, je kunt veel beweging (om je heen) niet handelen.

Zo kom je er achter of jij breinschade hebt bij Hashimoto

Zelfdiagnose van breinschade: eenvoudige testen

Mogelijk weet je een aantal van deze dingen al wel van jezelf of je dit wel of niet hebt. Met de testen die ik nu met je ga doornemen ga je op een aantal van deze punten meer duidelijkheid krijgen. Oke, here we go. Ik ga 5 testen met je delen.

Test 1: Armen uitstrekken naar voren.

Ga staan, zorgt dat je stabiel staat. Strek je armen rechtuit naar voren en kijk of je een trilling kunt waarnemen. Soms is het heel subtiel. Het kan helpen om iemand anders dan een groot vel papier op je handen te laten leggen om het beter te kunnen waarnemen.

De trilling kan ook heel subtiel zijn. Wanneer je een trilling ziet, is dit geen goed teken. Van de zijkant kan het er zo uit zien. Ik doe het nu even overdreven. Het is een beetje als of iemand 10 koppen koffie heeft gehad. Dit wordt een cerebellum tremor genoemd. Het is een tremor, dus een trilling op het laatste stuk van een beweging. Niet te verwarren met tremor bij Parkinson.

Dan is de trilling ook in rust aanwezig. Dus wanneer iemand zijn hand gewoon een rust heeft, kan je dan zo’n trilling zien. Bij deze test gaat het dus echt om een trilling die wordt gezien bij het actief uitstrekken van de arm. Er is nog een andere manier om dit te onderzoeken. We gaan naar test 2.

Test 2: Vinger naar neus.

Zorg dat er iemand tegenover je gaat staan en raak met jouw wijsvinger de vinger van de andere persoon aan met gestrekte arm. De andere persoon verplaatst zijn of haar vinger, zodat je iedere keer ergens anders naar toe moet wijzen.

En vervolgens wijs je eerst naar je neus, en dan raak je de vinger van de ander aan. Dus: neus - vinger van de ander, neus - vinger - neus - vinger. Nogmaals: de ander verplaatst elke keer zijn of haar vinger waardoor jij steeds ergens anders naar toe moet wijzen. Zorg er voor dat de afstand tussen jou en de ander groot genoeg is zodat jij jouw arm in zijn geheel moet uitstrekken. Je kunt de andere persoon ook vragen om te observeren wat er gebeurt.

Het gaat dus om een - vaak subtiele - trilling net voor het einde wanneer je armen volledig gestrekt zijn. Dus in principe hoort het zo te zijn: neus aanraken, je strekt je arm uit en het gaat in 1 rechte lijn. Dus van de zijkant gezien, stel je voor dit is de vinger van de ander. Het hoort in 1 vloeiende lijn te gaan. De trilling zit echt in het laatste stuk van de beweging, dus vlak voordat je de ander aanraakt.

En wanneer er sprake is van een cerebellum tremor zie je dit: …. Ik overdrijf nu even om het duidelijk te maken. Het is vaak subtiel. Maar wanneer je dit dus waarneemt is dit geen goed teken, dan is je brein in slechte staat en is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Test 3: Handschrift.

Schrijf 1 zin 10 keer achter elkaar op, onder elkaar. Blijven de letters gelijk? Dat is oke. Zie je dat de letters en zinnen steeds groter worden als je keer 10 dezelfde zinnen opschrijft of dat het erg trillerig wordt opgeschreven, dan is dat een teken van breinschade.

Test 4: Evenwicht.

Ga staan en vraag of iemand jou assisteert. Het kan namelijk zijn dat je gaat omvallen terwijl je dit zelf niet had verwacht. Dus om ongelukken te voorkomen, vraag assistentie. Ga stabiel staan, met je voeten op heupbreedte. Als je goed en stabiel staat, doe je je ogen dicht. Het is normaal dat je mogelijk ietsje wiebelt.

Val je om, of merk je dat je hier veel moeite mee hebt? Dit is een teken dat je cerebellum, dus je kleine hersenen er slecht aan toe zijn. Bleef je stabiel staan? Dan kan je de oefening iets moeilijker maken door de voeten nu vlak naast elkaar te plaatsen. Doe dezelfde oefening en merk op wat er gebeurd. Ook hier geldt: erg veel moeite is een slecht teken. Dit wordt ook wel de Romberg’s test genoemd.

Test 5: Rechte lijn lopen.

Ga staan en stel je voor dat er een lijn over de vloer loopt. Zet 1 voet voor de ander en loop in een rechte lijn. Dit mag met de ogen open. Ook hier geldt: als dit moeilijk voor je is, is dat een indicatie voor dat jouw brein in slechte toestand is.

Zoals ik al aangaf zijn er nog meer manieren om te testen. Dit zijn de eenvoudigste testen die je zelf heel gemakkelijk kunt uitvoeren. Ik ben heel benieuwd wat jouw bevindingen zijn van de testen.

Neem zelfregie over je gezondheid

En wanneer je denkt, ai… dit is niet oke bij mij en je wilt op een constructieve manier aan de slag om dit aan te pakken? Dat kan. Wanneer jij iemand bent die graag zelfregie pakt over jouw gezondheid en je wilt aan de slag om jouw zelfhelend vermogen weer te activeren, dan zit je hier helemaal goed.

En wanneer mijn persoonlijke hulp wilt bij het oplossen van jouw Hashimoto puzzel, plan dan een gratis 1:1 gesprek met mij via onderstaande link. Mogelijk wil je eerst meer weten over mijn aanpak en ben je benieuwd naar enkele gouden tips voor Hashimoto?

Check dan hieronder mijn gratis Masterclass Het Geheim Van De Hele Dag Fit Met Hashimoto. Ken jij vrouwen met Hashimoto? Stuur dit artikel dan door zodat vrouwen kunnen voorkomen dat hun brein verder achteruit gaat.

Persoonlijke begeleiding door Marloes Mulder

Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan gerust een gratis en geheel vrijblijvend gesprek met mij in, zodat ik met je mee kan denken en je al eerste ideeën kan geven voor jouw route naar een fitter leven

Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen om jouw dagelijkse Hashimoto-moeheid te laten verdwijnen en om op een gezonde manier kilo’s te verliezen:

Door Marloes Mulder, auteur

Over Marloes

Als Hashimoto Expert en Premium Health Coach help ik vrouwen met hoe ze hun energie terugwinnen, de hardnekkige kilo’s verliezen, hormonen in balans krijgen en weer veel beter in hun vel komen te zitten.