WAAROM JE BREIN BIJ HASHIMOTO SLECHTER GAAT WERKEN EN WAT ERAAN KUNT DOEN

door Marloes Mulder

De ziekte van Hashimoto is een breinziekte

De ziekte van Hashimoto is een breinziekte. Natuurlijk is het ook een schildklierziekte, maar er is ook van alles gaande in het brein. Wat er precies gaande is in het brein en waardoor het brein bij Hashimoto slechter gaat werken ga ik zo met je delen. En ook hoor je van mij wat je kunt doen om dit op te lossen, zodat jij geen ‘dementie light’ meer hebt, zoals Linda - een klant van mij - dit benoemde. Linda’s verhaal ga ik met je delen hoe het haar is gelukt om van haar ‘dementie light’ af te komen.

Veel vrouwen voelen zich onbegrepen

Ik zal mij eerst nog even voorstellen: Mijn naam is Marloes Mulder en ik ben Hashimoto expert. Als we het hebben over het aanpakken van de restklachten bij Hashimoto heb ik gemerkt dat vrouwen vaak tegen een muur aanlopen. Ze voelen zich onbegrepen, niet gehoord, verdrietig en machteloos. Gelukkig houdt het niet op bij het goed ingesteld zijn van je schildkliermedicatie. Sterker nog: daar begint het pas.

Eigenaarschap en zelfregie over je gezondheid

Wanneer jij iemand bent die graag eigenaarschap en zelfregie pakt over je gezondheid dan zit je bij mij helemaal goed. Samen met de vrouwen die ik help maak ik een persoonlijk plan om de Hashimoto puzzel te gaan oplossen. Die ziet er namelijk bij iedereen anders uit. Op deze manier kan je effectief stappen vooruit zetten. Je gaat ontdekken waardoor jouw Hashimoto wordt getriggerd en wat je zelf kunt doen om de auto-immuunreactie te verminderen. Hierdoor wordt het zelfhelend vermogen weer geactiveerd en gaan jouw klachten afnemen. En hiermee krijg jij jouw energie weer terug, wordt je weer scherp in je hoofd en kom je van de hardnekkige kilo’s af. Ja, ook afvallen met een trage schildklier kan dus!

Misvattingen over de ziekte van Hashimoto

Veel mensen denken veel te simpel over Hashimoto. En dat ze dit doen begrijp ik ook, want het verhaal wat je meestal te horen krijgt is: De schildklier werkt te traag. Hier heb je medicatie om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Je laat af en toe je bloed controleren. Zo nodig wordt de medicatie bijgesteld. En that’s it. Wat veel vrouwen niet weten, is dat er veel meer speelt bij Hashimoto. Er is sprake van chronische ontstekingen door je hele lijf. Niet alleen in je schildklier, ook in je darmen en je brein. Het is een auto-immuunziekte en dat zit in je hele lijf.

Hashimoto: een brein- en schildklierziekte

Dat verklaart ook de verscheidenheid aan Hashimoto symptomen: lage energie, de vermoeidheid - ik noem dit ook wel de Hashimoto-moeheid -, moeilijk kunnen afvallen, brainfog, het niet op woorden en namen kunnen komen, altijd koud hebben, moeilijke stoelgang, haaruitval, enzovoort. Mijn opleider uit Amerika, dr. Kharrazian zegt zelfs: Hashimoto is misschien nog wel meer een breinziekte dan een schildklierziekte. En dit kan ik inderdaad beamen. Bijna alle vrouwen die ik begeleid hebben wel last van hun brein in mindere of meerdere mate. Ze merken dat ze minder goed op woorden en namen kunnen komen en vergeetachtig zijn.

Linda's verhaal: overwinnen van 'dementie light'

Een klant van mij, Linda had dit ook. Linda is 41 jaar en hoewel haar labwaarden van de schildklier altijd goed waren, voelde ze zich niet goed. Waar veel vrouwen met Hashimoto gewichtsissues hebben, had Linda dit niet. Ze had weinig energie en haar voornaamste klacht was haar brein. Ze kon echt niets meer onthouden. Op haar werk begon dit erg storend te worden. Wanneer een collega haar iets vroeg, was ze dit letterlijk 1 minuut later alweer vergeten. Overal op haar werk had ze van die plakbriefjes opgehangen, je weet wel van die post-its. Ze zei: ‘Ik lijk wel dementerend, volgens mij heb ik dementie light’. Ze zei het met een grote lach, alleen was dit helemaal niet om te lachen.

De ziekte van Hashimoto is een breinziekte. Natuurlijk is het ook een schildklierziekte, maar er is ook van alles gaande in het brein.

Het ontstoken brein bij Hashimoto aanpakken

Bij Hashimoto is er vaak sprake van een ontstoken brein. Wanneer je dit niet aanpakt zal dit niet vanzelf verbeteren. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Je hebt hiermee zelfs kans op het ontwikkelen van vroegtijdige dementie. Hoe eerder je dit aanpakt, hoe beter het is. Misschien vraag je je nu af:

 • Maar Marloes, hoe kan dit dan?
 • Hashimoto is toch een schildklierziekte?
 • Waardoor krijg je dan ook klachten in je brein?

Dit komt doordat de anti-lichamen tegen de schildklier (anti-TPO) niet alleen je schildklier aanvallen, maar ze kunnen ook je brein aanvallen. En dan specifiek de kleine hersenen, dat heet ook wel het cerebellum. De kleine hersenen zijn onder andere belangrijk bij cognitieve processen zoals taal en aandacht, maar ook het reguleren van plezier- en angstreacties. Daarnaast speelt het een rol bij de motoriek.

Linda's herstel: Een persoonlijke aanpak

Samen met Linda heb ik haar mogelijke triggers in kaart gebracht. Hashimoto heeft invloed op allerlei verschillende mechanismen in het lichaam:

 • In het brein
 • De darmen,
 • Het immuunsysteem
 • Het hormonale stelsel
 • Je bloedsuiker
 • De lever

Dit zijn geen losstaande dingen, maar hebben allemaal weer een samenhang met elkaar. Triggers kunnen variëren van

 • Voeding triggers
 • Lifestyle triggers
 • Pathogenen
 • Chemicaliën

Wanneer het helder wordt op welke vlakken er dingen blokkeren en je gaat dit vervolgens aanpakken, kan het zelfhelend vermogen haar werk weer gaan doen. Je belast jouw lijf nu onbewust met bepaalde triggers. Soms zijn dat dingen die duidelijk zijn, maar soms ook helemaal niet.

Zoals Linda die al heel bewust met haar voeding bezig was, veel groenten at en alleen maar volkorenproducten. Zij bleek een glutenovergevoeligheid te hebben. Onbewust zorgde zij er elke dag voor dat ze mede door het eten van haar volkorentarwe boterham, haar ‘dementie klachten’ in stand hield.

Daarnaast waren er andere triggers: we ontdekten bij haar dat er sprake was van de ziekte van Lyme en dat stress een grote factor was. Cortisol, dat is het stresshormoon, heeft namelijk ook weer impact op het hormonale systeem en de bloedsuikeregulatie. En deze mechanismen hebben ook weer invloed op de ziekte van Hashimoto.

Een toekomst zonder Hashimoto klachten

Doordat zij haar stress aanpakte werden andere systemen in haar lijf ook weer geoptimaliseerd. Zo zie je hoe alles in het lijf met elkaar samenwerkt en waarom een totaal aanpak zo belangrijk is. Je komt er niet met alleen een maandje 1 voedingsmiddel proberen te vermijden. Dat is namelijk iets wat ik vaak hoor: ik heb dit en dat al weggelaten maar het werkt niet.

Dat klopt, het is vaak een combinatie van factoren wat speelt. Het is belangrijk om jouw triggers te ontdekken. En het setje triggers ziet er voor ieder persoon met Hashimoto anders uit. die moet worden opgelost. We zijn nu ruim een half jaar onderweg en Linda’s geheugen is verbeterd van een 2 naar een 7. We zijn er nog niet, want we zitten nog in de fase van verdere optimalisatie. Linda is echt ‘dolgelukkig’ zoals ze het zelf zei met deze verbetering.

Persoonlijke hulp door Marloes Mulder

Wil jij net als Linda mijn persoonlijke hulp bij het oplossen van jouw Hashimoto puzzel? Plan dan een gratis 1:1 gesprek met mij via onderstaande link. Of wil je eerst meer weten over mijn aanpak en ben je benieuwd naar mijn gouden formule? Check dan mijn gratis Masterclass hieronder.

VOLGENDE  -->

De ziekte van Hashimoto is een breinziekte

De ziekte van Hashimoto is een breinziekte. Natuurlijk is het ook een schildklierziekte, maar er is ook van alles gaande in het brein. Wat er precies gaande is in het brein en waardoor het brein bij Hashimoto slechter gaat werken ga ik zo met je delen.

En ook hoor je van mij wat je kunt doen om dit op te lossen, zodat jij geen ‘dementie light’ meer hebt, zoals Linda - een klant van mij - dit benoemde. Linda’s verhaal ga ik met je delen hoe het haar is gelukt om van haar ‘dementie light’ af te komen.

Veel vrouwen voelen zich onbegrepen

Ik zal mij eerst nog even voorstellen: Mijn naam is Marloes Mulder en ik ben Hashimoto expert. Als we het hebben over het aanpakken van de restklachten bij Hashimoto heb ik gemerkt dat vrouwen vaak tegen een muur aanlopen.

Ze voelen zich onbegrepen, niet gehoord, verdrietig en machteloos. Gelukkig houdt het niet op bij het goed ingesteld zijn van je schildkliermedicatie. Sterker nog: daar begint het pas.

Eigenaarschap en zelfregie over je gezondheid

Wanneer jij iemand bent die graag eigenaarschap en zelfregie pakt over je gezondheid dan zit je bij mij helemaal goed. Samen met de vrouwen die ik help maak ik een persoonlijk plan om de Hashimoto puzzel te gaan oplossen.

Die ziet er namelijk bij iedereen anders uit. Op deze manier kan je effectief stappen vooruit zetten. Je gaat ontdekken waardoor jouw Hashimoto wordt getriggerd en wat je zelf kunt doen om de auto-immuunreactie te verminderen.

Hierdoor wordt het zelfhelend vermogen weer geactiveerd en gaan jouw klachten afnemen. En hiermee krijg jij jouw energie weer terug, wordt je weer scherp in je hoofd en kom je van de hardnekkige kilo’s af. Ja, ook afvallen met een trage schildklier kan dus!

Misvattingen over de ziekte van Hashimoto

Veel mensen denken veel te simpel over Hashimoto. En dat ze dit doen begrijp ik ook, want het verhaal wat je meestal te horen krijgt is: De schildklier werkt te traag. Hier heb je medicatie om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen.

Je laat af en toe je bloed controleren. Zo nodig wordt de medicatie bijgesteld. En that’s it. Wat veel vrouwen niet weten, is dat er veel meer speelt bij Hashimoto. Er is sprake van chronische ontstekingen door je hele lijf. Niet alleen in je schildklier, ook in je darmen en je brein. Het is een auto-immuunziekte en dat zit in je hele lijf.

Hashimoto: een brein- en schildklierziekte

Dat verklaart ook de verscheidenheid aan Hashimoto symptomen: lage energie, de vermoeidheid - ik noem dit ook wel de Hashimoto-moeheid -, moeilijk kunnen afvallen, brainfog, het niet op woorden en namen kunnen komen, altijd koud hebben, moeilijke stoelgang, haaruitval, enzovoort.

Mijn opleider uit Amerika, dr. Kharrazian zegt zelfs: Hashimoto is misschien nog wel meer een breinziekte dan een schildklierziekte. En dit kan ik inderdaad beamen. Bijna alle vrouwen die ik begeleid hebben wel last van hun brein in mindere of meerdere mate. Ze merken dat ze minder goed op woorden en namen kunnen komen en vergeetachtig zijn.

Linda's verhaal: overwinnen van 'dementie light'

Een klant van mij, Linda had dit ook. Linda is 41 jaar en hoewel haar labwaarden van de schildklier altijd goed waren, voelde ze zich niet goed. Waar veel vrouwen met Hashimoto gewichtsissues hebben, had Linda dit niet.

Ze had weinig energie en haar voornaamste klacht was haar brein. Ze kon echt niets meer onthouden. Op haar werk begon dit erg storend te worden. Wanneer een collega haar iets vroeg, was ze dit letterlijk 1 minuut later alweer vergeten.

Overal op haar werk had ze van die plakbriefjes opgehangen, je weet wel van die post-its. Ze zei: ‘Ik lijk wel dementerend, volgens mij heb ik dementie light’. Ze zei het met een grote lach, alleen was dit helemaal niet om te lachen.

De ziekte van Hashimoto is een breinziekte. Natuurlijk is het ook een schildklierziekte, maar er is ook van alles gaande in het brein.

Het ontstoken brein bij Hashimoto aanpakken

Bij Hashimoto is er vaak sprake van een ontstoken brein. Wanneer je dit niet aanpakt zal dit niet vanzelf verbeteren. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Je hebt hiermee zelfs kans op het ontwikkelen van vroegtijdige dementie. Hoe eerder je dit aanpakt, hoe beter het is. Misschien vraag je je nu af:

 • Maar Marloes, hoe kan dit dan?
 • Hashimoto is toch een schildklierziekte?
 • Waardoor krijg je dan ook klachten in je brein?

Dit komt doordat de anti-lichamen tegen de schildklier (anti-TPO) niet alleen je schildklier aanvallen, maar ze kunnen ook je brein aanvallen. En dan specifiek de kleine hersenen, dat heet ook wel het cerebellum. De kleine hersenen zijn onder andere belangrijk bij cognitieve processen zoals taal en aandacht, maar ook het reguleren van plezier- en angstreacties. Daarnaast speelt het een rol bij de motoriek.

Linda's herstel: Een persoonlijke aanpak

Samen met Linda heb ik haar mogelijke triggers in kaart gebracht. Hashimoto heeft invloed op allerlei verschillende mechanismen in het lichaam:

 • In het brein
 • De darmen,
 • Het immuunsysteem
 • Het hormonale stelsel
 • Je bloedsuiker
 • De lever

Dit zijn geen losstaande dingen, maar hebben allemaal weer een samenhang met elkaar. Triggers kunnen variëren van

 • Voeding triggers
 • Lifestyle triggers
 • Pathogenen
 • Chemicaliën

Wanneer het helder wordt op welke vlakken er dingen blokkeren en je gaat dit vervolgens aanpakken, kan het zelfhelend vermogen haar werk weer gaan doen. Je belast jouw lijf nu onbewust met bepaalde triggers. Soms zijn dat dingen die duidelijk zijn, maar soms ook helemaal niet.

Zoals Linda die al heel bewust met haar voeding bezig was, veel groenten at en alleen maar volkorenproducten. Zij bleek een glutenovergevoeligheid te hebben. Onbewust zorgde zij er elke dag voor dat ze mede door het eten van haar volkorentarwe boterham, haar ‘dementie klachten’ in stand hield.

Daarnaast waren er andere triggers: we ontdekten bij haar dat er sprake was van de ziekte van Lyme en dat stress een grote factor was. Cortisol, dat is het stresshormoon, heeft namelijk ook weer impact op het hormonale systeem en de bloedsuikeregulatie. En deze mechanismen hebben ook weer invloed op de ziekte van Hashimoto.

Een toekomst zonder Hashimoto klachten

Doordat zij haar stress aanpakte werden andere systemen in haar lijf ook weer geoptimaliseerd. Zo zie je hoe alles in het lijf met elkaar samenwerkt en waarom een totaal aanpak zo belangrijk is. Je komt er niet met alleen een maandje 1 voedingsmiddel proberen te vermijden.

Dat is namelijk iets wat ik vaak hoor: ik heb dit en dat al weggelaten maar het werkt niet. Dat klopt, het is vaak een combinatie van factoren wat speelt. Het is belangrijk om jouw triggers te ontdekken. En het setje triggers ziet er voor ieder persoon met Hashimoto anders uit. die moet worden opgelost.

We zijn nu ruim een half jaar onderweg en Linda’s geheugen is verbeterd van een 2 naar een 7. We zijn er nog niet, want we zitten nog in de fase van verdere optimalisatie. Linda is echt ‘dolgelukkig’ zoals ze het zelf zei met deze verbetering.

Persoonlijke hulp door Marloes Mulder

Wil jij net als Linda mijn persoonlijke hulp bij het oplossen van jouw Hashimoto puzzel? Plan dan een gratis 1:1 gesprek met mij via onderstaande link. Of wil je eerst meer weten over mijn aanpak en ben je benieuwd naar mijn gouden formule? Check dan mijn gratis Masterclass hieronder.

Door Marloes Mulder, auteur

Over Marloes

Als Hashimoto Expert en Premium Health Coach help ik vrouwen met hoe ze hun energie terugwinnen, de hardnekkige kilo’s verliezen, hormonen in balans krijgen en weer veel beter in hun vel komen te zitten.