DEZE KLASSIEKE FOUT MAAKTE DE HUISARTS VAN NAOMI (41) BIJ HAAR TRAGE SCHILDKLIER

door Marloes Mulder

Een vaak gemaakte diagnosefout bij trage schildklier

Deze klassieke fout maakte de huisarts van Naomi bij haar trage schildklier. Toen ik enkele weken voor het eerst met Naomi sprak om te kijken of ik wat voor haar zou kunnen betekenen, had ze hier zelf wat twijfels bij. Naomi is 41 jaar. ‘Ik heb geen Hashimoto,’ zei ze. Wat kan je dan voor mij betekenen? Waarop mijn eerste vraag was: weet je zeker dat je niet de ziekte van Hashimoto hebt? Heb je het laten uitsluiten? Ze vertelde dat ze naar aanleiding van het zien van een van mijn eerdere video’s naar haar huisarts was gegaan en bloedonderzoek had laten doen, om Hashimoto uit te laten sluiten. Haar huisarts had bevestigd dat ze geen Hashimoto had.

Het belang van uitsluiten van Hashimoto

Misschien denk je nu: waarom is het zo belangrijk om Hashimoto te laten uitsluiten? Dat is omdat Hashimoto een auto-immuunziekte is en chronische ontstekingen met zich meebrengt. Als je weet dat dit de oorzaak is van jouw traagwerkende schildklier met alle bijbehorende restklachten, kan je ook een hele gerichte aanpak inzetten om dit aan te pakken. Ook weet ik dan dat mijn aanpak helpend voor je gaat zijn. Toen ik de klachten van Naomi hoorde, en de rest van haar verhaal over uitspraken die haar huisarts had gedaan - daar ga ik je zo meer over vertellen - kreeg ik hier mijn twijfels of het wel klopte dat Naomi geen Hashimoto had.

Gevaar van verkeerde medische adviezen bij Hashimoto

Ik vroeg haar om mij een uitdraai op te sturen van haar bloedonderzoek. En wat zag ik? Een klassieke fout. Ik deel dit met jou, zodat jij hopelijk kunt voorkomen dat jij of eventueel jouw huisarts, deze zelfde klassieke fout gaat maken. Ik ga zo met je delen wat deze klassieke fout is, maar voordat ik dat doe wil ik je eerst nog iets vertellen over haar situatie die op z’n zachtst gezegd nogal bijzonder is. Haar huisarts gaf haar namelijk een advies wat in mijn ogen echt een no-go is voor iemand met een traagwerkende schildklier en waarschijnlijk zelfs Hashimoto.

Het no-go advies van de huisarts

Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg dit niet omdat ik hier een huisarts wil afbranden. Ik deel dit met je, omdat deze fouten gemaakt worden en grote gevolgen kunnen hebben. Vrouwen die zich onnodig super slecht voelen en simpelweg niet op de juiste manier behandeld worden. Dit moet echt anders. Deel dit artikel dan ook met vrouwen die jij kent met een trage schildklier of met Hashimoto, zodat dit voorkomen kan worden. Mocht je trouwens nieuw zijn, dan zal ik zal mij eerst nog even voorstellen: Mijn naam is Marloes Mulder en ik ben Hashimoto expert.

Naomi's twijfelachtige schildkliermedicatie behandeling

Oke, terug naar Naomi. Naomi gebruikte al een tijdje schildkliermedicatie als therapie voor haar traagwerkende schildklier. Ze had een vrij lage dosis en volgens haar huisarts waren haar labwaarden altijd goed. Bij de laatste labuitslagen waren haar TSH en T4 binnen de normaalwaarden, zoals eigenlijk altijd bij haar. Dit zegt alleen iets over hoe de schildklier functioneert. Het zegt niets over Hashimoto. Haar huisarts had op de anti-stoffen getest en was tot de conclusie gekomen dat er geen sprake was van Hashimoto. Zijn advies was: stop maar met je schildklier medicatie. En kom maar terug als je meer moe wordt.

Herkenning van Hashimoto symptomen

Naomi had hier intuïtief wat twijfels bij. Vandaar dat ze met mij een gesprek aan had gevraagd. Een van haar vragen die ze aan mij stelde was: ‘kan ik echt stoppen met mijn schildkliermedicatie?’ Ze had zich ingelezen en zei dat ze inmiddels wel begreep dat veel van haar klachten met de schildklier te maken zouden kunnen hebben. En dat klopte. Naomi had typische Hashimoto symptomen die ik vaak zie bij de vrouwen die ik help. Ze had geen energie en was doodmoe. Ze had last van een extreme vermoeidheid die haar echt kon overvallen. Daarnaast kon ze niet afvallen met haar trage schildklier en ze vergat continu alles en kon niet op namen of woorden komen.

Deze klassieke fout maakte de huisarts van Naomi bij haar trage schildklier

De Hashimoto diagnose correct stellen

Ten eerste heb ik heel duidelijk gemaakt: ik ben geen arts en ik ben daarom niet bevoegd om jouw medicatie te regelen of hierover een advies te kunnen geven. Wel denk ik graag met je mee wat je nu zou kunnen doen. Ik kan jou de juiste informatie geven en vandaar uit is het aan jou om te kijken wat je hiermee wilt doen. Oke, let goed op want hier komt de klassieke fout die haar huisarts had gemaakt, wat ik direct zag toen ik haar labuitslagen bekeek.

De essentie van dubbele antistoffen testen

Om Hashimoto te laten uitsluiten is het belangrijk om 2 anti-stoffen te laten bepalen: de anti-TPO en daarnaast ook de anti-TG. Daarnaast moet iemand 'hypothyreoïdie' hebben, dus een traagwerkende schildklier. Dus: als je een traagwerkende schildklier hebt én je hebt 1 of beide anti-stoffen tegen de schildklier verhoogd, dan kan de diagnose Hashimoto worden gesteld. Naomi heeft een traagwerkende schildklier. Dus dat is 1. Toen ik haar labuitslagen ging bekijken zag ik dat haar huisarts slechts één van de 2 antistoffen had laten bepalen.

Naomi's weg naar zelfregie

En dit is de klassieke fout, want vaak wordt hier de diagnose gemist. Deze ene anti-stof was niet afwijkend, dus was de conclusie van haar huisarts: je hebt geen Hashimoto. Ik heb het al vaker gezegd maar herhaling is nooit verkeerd: wil je Hashimoto laten uitsluiten, laat dan beide antistoffen controleren, dus de anti-TPO EN de anti-TG. En als je dus te horen krijgt: ‘alles is goed’, pak dan ook hier je zelfregie. Ik heb het vaak over zelfregie en dat is bij dit onderwerp echt super belangrijk. Vraag om de uitdraai van het labonderzoek en kijk zelf of beide anti-stoffen zijn gecontroleerd.

De bevestiging en vervolgtraject

In de meeste gevallen is anti-TPO verhoogd, soms anti-TG en soms zijn ze ook beide verhoogd. Laat je er maar 1 bepalen, dan kan de diagnose dus worden gemist. Ik heb Naomi dus geadviseerd om terug te gaan naar haar huisarts en ook de andere anti-stof te laten bepalen. Inmiddels is de uitslag binnen en blijkt dat zij inderdaad Hashimoto heeft. Naomi heeft daarna gevraagd om een verwijzing naar de internist omdat ze helderheid wilde over het vraagstuk van haar medicatie. Haar internist heeft bevestigd dat ze inderdaad WEL haar schildkliermedicatie moet blijven gebruiken.

Gelukkig was Naomi niet gestopt met haar medicatie omdat ze dus al wat twijfels had hierover. De dosis bleef overigens hetzelfde omdat alle waarden goed waren. En Naomi bleef dezelfde klachten houden. Ze weet nu dus dat ze Hashimoto heeft. Dat betekent dus dat de oorzaak van haar traagwerkende schildklier nu bekend is: dat is de ziekte van Hashimoto. Met deze bevestiging en het feit dat haar internist niets anders voor haar kon doen dan medicatie geven en haar klachten dus bleven, besloot ze in te stappen in mijn traject Self Healing Mastery.

Naomi's stap naar verbetering

In mijn volgende artikel en video deel ik het vervolg over de eerste resultaten die Naomi binnen enkele weken had bereikt. Alvast een klein tipje van de sluier: ook afvallen met Hashimoto lukte haar weer. Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Kijk hieronder voor jouw route naar een fitter leven, zoals hoe ik dat ook bij Naomi deed.

Persoonlijke begeleiding door Marloes Mulder

Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan gerust een gratis en geheel vrijblijvend gesprek met mij in, zodat ik met je mee kan denken en je al eerste ideeën kan geven voor jouw route naar een fitter leven

Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen om jouw dagelijkse Hashimoto-moeheid te laten verdwijnen en om op een gezonde manier kilo’s te verliezen:

VOLGENDE  --> 

Een vaak gemaakte diagnosefout bij trage schildklier

Deze klassieke fout maakte de huisarts van Naomi bij haar trage schildklier. Toen ik enkele weken voor het eerst met Naomi sprak om te kijken of ik wat voor haar zou kunnen betekenen, had ze hier zelf wat twijfels bij. Naomi is 41 jaar. ‘Ik heb geen Hashimoto,’ zei ze. Wat kan je dan voor mij betekenen?

Waarop mijn eerste vraag was: weet je zeker dat je niet de ziekte van Hashimoto hebt? Heb je het laten uitsluiten? Ze vertelde dat ze naar aanleiding van het zien van een van mijn eerdere video’s naar haar huisarts was gegaan en bloedonderzoek had laten doen, om Hashimoto uit te laten sluiten. Haar huisarts had bevestigd dat ze geen Hashimoto had.

Het belang van uitsluiten van Hashimoto

Misschien denk je nu: waarom is het zo belangrijk om Hashimoto te laten uitsluiten? Dat is omdat Hashimoto een auto-immuunziekte is en chronische ontstekingen met zich meebrengt. Als je weet dat dit de oorzaak is van jouw traagwerkende schildklier met alle bijbehorende restklachten, kan je ook een hele gerichte aanpak inzetten om dit aan te pakken.

Ook weet ik dan dat mijn aanpak helpend voor je gaat zijn. Toen ik de klachten van Naomi hoorde, en de rest van haar verhaal over uitspraken die haar huisarts had gedaan - daar ga ik je zo meer over vertellen - kreeg ik hier mijn twijfels of het wel klopte dat Naomi geen Hashimoto had.

Gevaar van verkeerde medische adviezen bij Hashimoto

Ik vroeg haar om mij een uitdraai op te sturen van haar bloedonderzoek. En wat zag ik? Een klassieke fout. Ik deel dit met jou, zodat jij hopelijk kunt voorkomen dat jij of eventueel jouw huisarts, deze zelfde klassieke fout gaat maken.

Ik ga zo met je delen wat deze klassieke fout is, maar voordat ik dat doe wil ik je eerst nog iets vertellen over haar situatie die op z’n zachtst gezegd nogal bijzonder is. Haar huisarts gaf haar namelijk een advies wat in mijn ogen echt een no-go is voor iemand met een traagwerkende schildklier en waarschijnlijk zelfs Hashimoto.

Het no-go advies van de huisarts

Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg dit niet omdat ik hier een huisarts wil afbranden. Ik deel dit met je, omdat deze fouten gemaakt worden en grote gevolgen kunnen hebben. Vrouwen die zich onnodig super slecht voelen en simpelweg niet op de juiste manier behandeld worden.

Dit moet echt anders. Deel dit artikel dan ook met vrouwen die jij kent met een trage schildklier of met Hashimoto, zodat dit voorkomen kan worden. Mocht je trouwens nieuw zijn, dan zal ik zal mij eerst nog even voorstellen: Mijn naam is Marloes Mulder en ik ben Hashimoto expert.

Naomi's twijfelachtige schildkliermedicatie behandeling

Oke, terug naar Naomi. Naomi gebruikte al een tijdje schildkliermedicatie als therapie voor haar traagwerkende schildklier. Ze had een vrij lage dosis en volgens haar huisarts waren haar labwaarden altijd goed. Bij de laatste labuitslagen waren haar TSH en T4 binnen de normaalwaarden, zoals eigenlijk altijd bij haar. Dit zegt alleen iets over hoe de schildklier functioneert. Het zegt niets over Hashimoto. Haar huisarts had op de anti-stoffen getest en was tot de conclusie gekomen dat er geen sprake was van Hashimoto. Zijn advies was: stop maar met je schildklier medicatie. En kom maar terug als je meer moe wordt.

Herkenning van Hashimoto symptomen

Naomi had hier intuïtief wat twijfels bij. Vandaar dat ze met mij een gesprek aan had gevraagd. Een van haar vragen die ze aan mij stelde was: ‘kan ik echt stoppen met mijn schildkliermedicatie?’ Ze had zich ingelezen en zei dat ze inmiddels wel begreep dat veel van haar klachten met de schildklier te maken zouden kunnen hebben.

En dat klopte. Naomi had typische Hashimoto symptomen die ik vaak zie bij de vrouwen die ik help. Ze had geen energie en was doodmoe. Ze had last van een extreme vermoeidheid die haar echt kon overvallen. Daarnaast kon ze niet afvallen met haar trage schildklier en ze vergat continu alles en kon niet op namen of woorden komen.

Deze klassieke fout maakte de huisarts van Naomi bij haar trage schildklier

De Hashimoto diagnose correct stellen

Ten eerste heb ik heel duidelijk gemaakt: ik ben geen arts en ik ben daarom niet bevoegd om jouw medicatie te regelen of hierover een advies te kunnen geven. Wel denk ik graag met je mee wat je nu zou kunnen doen.

Ik kan jou de juiste informatie geven en vandaar uit is het aan jou om te kijken wat je hiermee wilt doen. Oke, let goed op want hier komt de klassieke fout die haar huisarts had gemaakt, wat ik direct zag toen ik haar labuitslagen bekeek.

De essentie van dubbele antistoffen testen

Om Hashimoto te laten uitsluiten is het belangrijk om 2 anti-stoffen te laten bepalen: de anti-TPO en daarnaast ook de anti-TG. Daarnaast moet iemand 'hypothyreoïdie' hebben, dus een traagwerkende schildklier.

Dus: als je een traagwerkende schildklier hebt én je hebt 1 of beide anti-stoffen tegen de schildklier verhoogd, dan kan de diagnose Hashimoto worden gesteld. Naomi heeft een traagwerkende schildklier. Dus dat is 1. Toen ik haar labuitslagen ging bekijken zag ik dat haar huisarts slechts één van de 2 antistoffen had laten bepalen.

Naomi's weg naar zelfregie

En dit is de klassieke fout, want vaak wordt hier de diagnose gemist. Deze ene anti-stof was niet afwijkend, dus was de conclusie van haar huisarts: je hebt geen Hashimoto. Ik heb het al vaker gezegd maar herhaling is nooit verkeerd: wil je Hashimoto laten uitsluiten, laat dan beide antistoffen controleren, dus de anti-TPO EN de anti-TG.

En als je dus te horen krijgt: ‘alles is goed’, pak dan ook hier je zelfregie. Ik heb het vaak over zelfregie en dat is bij dit onderwerp echt super belangrijk. Vraag om de uitdraai van het labonderzoek en kijk zelf of beide anti-stoffen zijn gecontroleerd.

De bevestiging en vervolgtraject

In de meeste gevallen is anti-TPO verhoogd, soms anti-TG en soms zijn ze ook beide verhoogd. Laat je er maar 1 bepalen, dan kan de diagnose dus worden gemist. Ik heb Naomi dus geadviseerd om terug te gaan naar haar huisarts en ook de andere anti-stof te laten bepalen. Inmiddels is de uitslag binnen en blijkt dat zij inderdaad Hashimoto heeft.

Naomi heeft daarna gevraagd om een verwijzing naar de internist omdat ze helderheid wilde over het vraagstuk van haar medicatie. Haar internist heeft bevestigd dat ze inderdaad WEL haar schildkliermedicatie moet blijven gebruiken. Gelukkig was Naomi niet gestopt met haar medicatie omdat ze dus al wat twijfels had hierover. De dosis bleef overigens hetzelfde omdat alle waarden goed waren. En Naomi bleef dezelfde klachten houden.

Ze weet nu dus dat ze Hashimoto heeft. Dat betekent dus dat de oorzaak van haar traagwerkende schildklier nu bekend is: dat is de ziekte van Hashimoto. Met deze bevestiging en het feit dat haar internist niets anders voor haar kon doen dan medicatie geven en haar klachten dus bleven, besloot ze in te stappen in mijn traject Self Healing Mastery.

Naomi's stap naar verbetering

In mijn volgende artikel en video deel ik het vervolg over de eerste resultaten die Naomi binnen enkele weken had bereikt. Alvast een klein tipje van de sluier: ook afvallen met Hashimoto lukte haar weer. Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Kijk hieronder voor jouw route naar een fitter leven, zoals hoe ik dat ook bij Naomi deed.

Persoonlijke begeleiding door Marloes Mulder

Ben jij ook benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan gerust een gratis en geheel vrijblijvend gesprek met mij in, zodat ik met je mee kan denken en je al eerste ideeën kan geven voor jouw route naar een fitter leven

Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen om jouw dagelijkse Hashimoto-moeheid te laten verdwijnen en om op een gezonde manier kilo’s te verliezen:

Door Marloes Mulder, auteur

Over Marloes

Als Hashimoto Expert en Premium Health Coach help ik vrouwen met hoe ze hun energie terugwinnen, de hardnekkige kilo’s verliezen, hormonen in balans krijgen en weer veel beter in hun vel komen te zitten.